Přízemní dům blízký pasivnímu standardu

autoři návrhu: Aleš Brotánek, Jan Márton

Přízemní dřevostavba založená nad terénem v Jihomoravském kraji.

Dům stojí na kraji obce, na pozemku s výhledem do širokého okolí. Do domu se čtyřčlenná rodina nastěhovala na konci jara 2012.

Přízemní dům je, osazen nad terénem na bodových pilířcích, které se již podařilo realizovat nákladově optimálně, betonováním do tři metry hlubokých vrtaných pilot o průměru 200 mm. Střecha domu je zelená a její přesahy se majitelé rozhodli, kromě ochrany domu před extrémy počasí, využít také jako přístřešku pro okružní terasu, jakousi extenzi interiéru.

Kromě kryté terasy umístěné v jihozápadním rohu stavby tedy nechali dům ve výšce podlah obytného prostoru obkroužit asi metr širokou terasou. Dům tak lze celý nejen obejít suchou nohou, ale v každé části dne lze sedět na zahradě a zároveň si užívat pohodlí clony před sluncem nebo deštěm, a to vždy tam, kde je to právě nejpříjemnější. Voda odcházející ze střechy domu bude využita v samočisticím zahradním jezírku. Od severu je za domem vytvořen zemní val, který dům chrání před severními větry a je do něj zapuštěn klenutý sklípek. Majitelé mají v „soukromé" části domu k dispozici tři ložnice (resp. jednu + dva dětské pokoje), koupelnu a toaletu. Ve „veřejné" části se nachází velký obytný prostor s kuchyňským, jídelním a odpočivným koutem a také pokoj pro hosty s hygienickým zázemím. V půdorysu se u vnitřních příček i ve vnějším vzhledu prolínají pravoúhlé a měkké linie, podle toho, co je z hlediska užívání logické. Do domu se vstupuje přes nevytápěné závětří, kde se nachází také spíž a dílna. Omítky v interiéru jsou hliněné, s přírodně probarveným pigmentovaným štukem v síle cca 50 mm na obvodovém plášti a 20 mm na vnitřních vápenopískových příčkách. Technologická místnost s integrovaným zásobníkem tepla a vzduchotechnickou jednotkou je v jádru dispozice. Odvod vzduchu je umístěn v kuchyni a místnostech s hygienickým zařízením, tedy tam, kde dochází k největší pachové zátěži. Cirkulace vzduchu se již nevyužívá pro potřeby vytápění a pohyb vzduchu je snížený na skutečné potřeby větrání, které řídí čidlo kvality vnitřního prostředí podle koncentrace CO2 ve vnitřním prostředí.

  • nadmořská výška: 247,2 m n. m.
  • měrná potřeba tepla na vytápění dle PHPP: 24 kWh/(m2 ·a)
  • užitná plocha dle PHPP: 121,6 m2
  • faktor A/V: 0,91
  • blower door test A: 0,31 m-1
  • zastavěná plocha vytápěné části: 171 m2
  • obestavěný vytápěný prostor:
  • měrná potřeba tepla na vytápění dle TNI 730329: 16, 6 kWh/(m2·a)
  • užitná plocha dle TNI: 136,4 m2
  • obyvatelé: 4 os
  • období projektování: 2007 – 2010
  • období realizace: 2010 – 2012
  • konstrukce: přízemní dřevostavba založená nad terénem s foukanou celulózou
  • stěna: U = 0,093 W/( m2·K)
  • střecha: U = 0,086 W/( m2·K)
  • podlaha nad terénem: U = 0,087 W/( m2·K)
  • okna: rám – dřevo, exteriér – hliník
  • Uf = 0,89 W/( m2·K)
  • Ug = 0,5 W/( m2·K), g = 50 %
  • celkové Uw < 0,8 W/( m2·K)
  • vytápění, respektive temperování:
  • sálavými panely s integrovanou vyústkou přívodu vzduchu
  • větrání:
  • samostatný oddělený systém větrání řízeného čidlem CO2 s rekuperací tepla jednotkou Atrea RB a nezávislého, odděleného individuálního temperování každé místnosti
  • zdroj:
  • 1. solární termické kolektory
  • 2. interiérová teplovodní krbová kamna Hoxter WK 8 rozsah výkonu 8–15 kW s externím přívodem vzduchu ke spalování
  • 3. integrovaný zásobník tepla (IZT na 600 l se stratifikací) s elektrospirálami pro nouzový dohřev
11 11 11 11 11 11 11 11 11 11 11

Kontakt

kancelář ABateliér
Jana Brotánková
janabrot@seznam.cz
603223851

Centrum pasivního domu

ABateliér je členem sdružení
Centrum pasivního domu


© webdesign & webhosting Martin Ševčík 2015–2018